19 June 2009

Rabun Dekat

Gua start bekerjaya sejurus tamat peperiksaan SPM. kerja ni kalau nak mintak tak payah pakai sijil apa-apa. resume apatah lagi. jenis orang tak sekolah pun boleh apply. gua kerja pun untuk menampung keperluan rokok, minyak motor dan top up handpon gua. tambah pulak gua jenis kutu lepak malam-malam. memang duit jadi amat penting masa tu. nak mintak mak gua duit bukan selalu dapat. kat abah gua pulak, gua tak berapa nak berani. jadi usaha kena la ada. baru nama anak laki.

Kerja pertama yang gua maksudkan ialah sebagai pencuci kereta di sebuah carwash. ini carwash milik abang saudara gua. memang mencabar dan perlu ada jati diri. sebabnya nak buat palat kat bos kang abang sedara. nak malas-malas kerja pulak di report kat mak abah gua nanti. kalau ponteng senang pulak nak detect. bila matikan handpon pun boleh call rumah je. kesimpulannya memang susah kalau kerja bawah sedara ni.

Nak dijadikan cerita. peristiwa tu berlaku pada hari ahad. memang hari ahad hari yang paling cilakak sekali. kereta datang bertimbun-timbun. paling kurang pun 30 bijik. peh... memang kejang-kejang tangan dibuatnya. tu belum campur lagi yang nak wax dengan polish. kereta kot sama jenis takpe la. ini ade saiz kecik besar tinggi rendah. kena datang sekali 10 pajero. tak mati lu orang panjat nak basuh bumbung pajero tu. tu belum dikira kereta-kereta yang baru keluar hutan. pandai-pandaila lu orang hitung tahap kepenatan gua macam mana.

Hari tu lepas je makan dan solat tengah hari gua kasi rehat kejap. gua bukan mengular. gua jenis rajin beb. ini disebabkan takda kereta yang masuk. gua kena kumpul balik tenaga sambil menghadam dan mencernakan makanan dalam perut gua. disebabkan letih yang teramat sangat, rehat kejap gua pun boleh jadi tidur.

"Oi, tidur plak. tu ade keta masuk. pegi cuci". bos gua jerit kasi roh gua auto masuk dalam badan.

"Ha ha.. ok2". terkulat-kulat gua bangun dan dengan akur menerima arahan.

Bila gua tengok, ada sebijik kereta kat tempat cuci. kereta jenis datsun warna putih. body pulak dah berkarat. gua mula menyumpah. benci betul gua dengan kereta macam ni datang nak cuci. tak payah cuci la kereta cam ni. vacume sudah. sambil ngomel-ngomel gua bangkit lipat seluar sampai lutut. kemudian nyala rokok sebatang bagi segar. gua jalan slow-slow ke tempat cuci sebab mamai gua tak hilang lagi.

"Dik, cuci luar dalam ek. tayar kasi wax. body tu sental kuat sikit. maklumla keta lama". brader tu sengeh-sengeh bagi arahan.

"Ok2. abg pi duk sane. kang basah pulak". gua pulak bagi arahan.

Gua angkat getah paip, kasi bukak volume paling kuat sekali terus on water jet. kereta lama macam ni kena tembak kuat sikit. baru karat-karat hilang kata gua dalam hati. dari depan kereta bawak ke tepi sampai ke belakang gua tembak. memang syok betul main dengan water jet ni. pernah jugak gua guna menatang ni tembak dinding rumah gua masa abah gua suruh cat rumah dulu. tak payah susah-susah kikis secara manual. jimat masa dan fleksible.

Tiba-tiba gua rasa tak sedap hati. tangan gua mula mengeletar. gua mula panik. rasa macam nak lari luar negara pun ada. tuan punya kereta dah mula bangun tengok gua dari jauh. abang sedara merangkap bos gua pulak dah cekak pinggang. pelan-pelan gua tutup water jet garu-garu kepala.

*****


nota: dah tahu kereta takda cermin buat apa hantar carwash. cuci sendirila kat rumah. sekarang siapa susah. betul-betul luar dalam gua cuci.

6 comments:

antusabun said...

Mamat tu bayar double tak?

an2blur said...

ceh. tak pasal-pasal sungguh.
len kali ckp ngan tuang kereta tu
"bang, lain kali tampal plastik lutsinar utk balut buku sekolah tu buat cermin kereta"

santai said...

abis tu diorang x blanje ape2 ke bro hahaha

langkasuke said...

antusabun,
jangan harap. kene marah lg ade..

an2blur,
sian anak2 dia punya pembalut buku..

santai,
belanja. belanja maki..

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru said...

hahahah...nasib baik ko tak sembur ke arah tuan keta tu sekali,oleh dek rabun tu ko ingat tuan nye keta tu tayar spare...hehehe

langkasuke said...

koi,
gile gua sembur tuan kete tu.. potong gaji ma