21 August 2009

Countdown

Rutin harian gua akan berubah bermulanya 1 ramadhan. dan gua juga mempunyai misi misi yang agak mustahil untuk gua gapai dan takluk. lu orang usya carta kat bawah ni. mana tahu boleh praktikal sekali ngan gua.

1. Misi paling utama gua bulan puasa ni nak cari malam lailatul qadar. gua tak tahu sebelum sebelum ni gua pernah dapat ke tak. sebab dekat dekat nak raya je mesti gua pegi chow kit cari baju raya dengan kawan kawan. apa cerita?.

2. Kalau boleh gua nak khatam Quran sekali dalam bulan puasa ni. tak dapat sekali 4 kali. tak dapat jugak gua khatam hari hari. tapi gua target sehari 2 kali. amacam, kacak tak?.

3. Gua nak tambah berat badan. macam mana gua nak tambah kalau bulan tak puasa pun tak naik naik?. inisiatif gua sahur dengan buka gua telan kurma je. nasi makan sikit sikit. tu pun kalau gua punya gigil lapar dah sampai.

4. Gua taknak jadi imam bulan puasa ni. apa gila gua nak jadi kalau bersepah sepah budak tahfiz kat sini. nak kena tendang?.

5. Tiap tiap malam gua nak tukar tukar masjid cari imam yang baca best time solat tarawih. kalau dah jumpa gua akan stay kat masjid tu sampai malam yang terakhir. baru feel solat tarawih gua.

6. Siang hari gua dipenuhi dengan membaca Quran. malam pulak gua nak solat puluh puluh rakaat. blog gua?, hak tuih. tengok la kalau gua ada masa nak update.

Gua tak tahu dapat buat ke atau tak misi misi ni. cuma gua yakin sikit kat no 4 tu. lain lain gua doa moga Allah permudahkan. tak dapat semua, jangan tinggal semua.

*****

nota: kepada abang gua, selamat menjadi imam tarawih. tak baik main nyorok nyorok belakang tiang. kehkehkeh.

7 comments:

antusabun said...

bulu betul

lats said...

ucapan yg hujung tu wat mamat tu terdial ler huhuhuhu

relevan said...

Nasri apa jua pun blog jgn lupa update.. he he ..sempat wehh

an2blur said...

Wah. Wah.
Kagumnye. Haha.

FdausAmad said...

bebeza gila dengan cita cita gua..target gua puasa penuh saja..brengsek

AMMOSHAM said...

bro, semoga lu dapat kebaikan daripada ramadhan

langkasuke said...

antusabun,
sian kat lu..

lalat,
lepas ni lu pulak..

relevan,
insya Allah..

an2blur,
biase2..

FdausAmad,
pelan2 bro..

AMMOSHAM,
aminn..