22 May 2009

IKIM.FM

'Akim', kawan sekolej merangkap housemate gua waktu belajar dulu. nama memang jenis makna baik-baik punya. kalau sebut nama tu satu kolej gua tahu sape. dari pondok pak guard sampai ke dekan fakulti kenal. terus bayang muke dia yang agak tak berperikemanusiaan, badan ala-ala samseng gerak khas, rambut pulak botak ikut penyanyi hattan. perghhhhh, memang budak-budak junior takut kalau terserempak dengan dia. kalau boleh pegi kolej dah siap doa dulu mintak-mintak tak jumpa brother akim ni. memang brutal kalau ikut dari segi luaran. kena pulak bapak dia bagi van macam pengangkutan gangster omputih, lagila menunjukkan keganasan tahap tenno gelap. nampak macam kongsi gelap je bila tengok tang jauh. tak macam anak pengetua langsung.


Bila muka dah ganas, hati mesti follow ganas jugak. takkan belah dada keluar pasu bunga kot. kurang-kurang gear box keta ke lori ke. baru ada personaliti. baru boleh jadi idola dekat budak-budak yang baru nak 'up'. jangan idola budak-budak shuffler sudah. takda 'shape' langsung. tu sebab dengar lagu nak yang ganas-ganas je. pantang dengar lagu-lagu nasyid yang jiwang-jiwang tahap bajingan. memang nak kena maki kalau pasang lagu tu kat depan dia. takda seni katanya.


Satu petang akim lepak dalam van kongsi gelap dia sambil dengar lagu-lagu yang paling 'senonoh' di fakulti. budak-budak yang lalu tepi semua bagi salam hormat. siap datang salam lagi dengan muka jenis nak bodek mintak payung kembang. nasib baik tak pegi cium tangan. memang gua panas dengan budak-budak macam tu. ada jugak gua sepak 2 3 orang sebelum gua berhenti dulu. ntah macam mana boleh lalu satu ustazah yang agak-agak 'heavy' sikit mendekati van akim. mengelupur akim tukar siaran radio IKIM.FM yang kebetulan tengah berkumandang lagu nasyid paling top kat malaysia masa tu.


"tak payah tukar siaran akim, bukan saya tak dengar" kata ustazah 'heavy' dengan lembut sambil berlalu.


akim pandang kerut dahi dengan mata kecik besar.


*****


Dekat rumah sewa gua


'kau tahu ku merinduimu,
kau tahu ku menyintaimu.. oh kasih.........'


"wei, apahal lu bukak lagu nasyid ni. cubela pasang lagu yang senonoh sikit" apply gua yang baru keluar dari bilik.


"Diam" akim jerit sambil tutup muka dengan bantal sofa.


2 comments:

Snowflake said...

Salam
Okay.. dah serumah ngan akim la ni... Jgn gaduh2 ye adek2. He he jgn mare... Blajar rajin!
Wassallam

an2blur said...

biase la tu.
orang ganas camne pun satu hari nanti akan jadi jiwang jugak.

hehe.