6 July 2009

Kelajuan Itu Membunuh

Zaman kanak-kanak memang ekselen. tak payah pikir nak keja cari duit, susah payah bangun malam study macam orang gila sebab esok exam. yang ada dalam kepala otak main je tahu. bila lapar balik rumah mintak nasi. silap hari bulan makan pelempang jugak sebab bawak lumpur masuk rumah. tapi memang main tak kira waktu. dari pagi sampai ke time rehat waktu sekolah. balik pulak dari sekolah standby depan jam dinding tunggu pukul 5 nak sambung main lagi dengan kengkawan. kalau tengok kaki gua masa tu siap line selipar jepun lagi sebab berjemur tengah panas.

Antara kelebihan gua yang lu orang semua tak tahu ialah gua mampu membuat larian persis err.. usain bolt. apa sahaja permainan yang melibatkan larian pasti gua yang mengunggulinya. jadi, untuk memperkasakan larian gua, pelbagai teknik dan latihan yang telah gua lakukan. antaranya berjoging tiap hari, test pick up lari dengan anjing-anjing liar kat taman perumahan gua, dan yang paling penting tidur yang secukupnya. bila di sekolah, gua akan menguatkan lagi otot-otot dan sendi-sendi gua. apa yang perlu gua buat hanya bermain polis entry bersama murid-murid lain di waktu rehat. masa tu jangan cakaplah gua punya king. berebut budak-budak nak team dengan gua. sampai yang senior pun dah cop gua dulu waktu perhimpunan pagi. sebab dia orang tahu kalau tag team dengan gua je pasti mencapai kemenangan.

Satu hari macam biasa, lepas je makan kat kantin gua menuju ke padang sekolah. gua tengok budak-budak dah berkumpul kat padang. semua standby nak main polis entry. bila gua sampai je, masing-masing daring gua semacam. yang senior darjar 6 ngan 5 pandang gua sengih-sengih. gua paham sangat maksud jahat dia orang tu. gua buat-buat tak nampak nak cover line taknak budak-budak lain perasan. lepas je bagi kumpulan kepada dua, game pun bermula. team gua pulak mendapat undi mejority jadi pencuri dulu. yang tak dapat team dengan gua telan air liur je la. sampai habis rehat la jawabnya diorang jadi polis disebabkan kewujudan gua.

Main punya main gua tengok sekor-sekor team gua kena tangkap. last-last tinggal gua sorang je jadi pencuri. gua mula cemas. memang tak boleh harap team gua ni. terpaksa gua menggunakan strategi rahsia gua. takkan nak duduk rumah pencuri je sampai habis waktu rehat. nak tak nak kena keluar jugak. gua lipat seluar kemas-kemas, masuk baju dalam kasi susah polis-polis ni nak tarik baju kemudian buat muka bengis. baru je gua nak lari selamatkan kuncu-kuncu gua, datang sorang senior darjah 6 dari team polis merangkap ketua ke rumah gua. lepas berbisik dan berbincang seketika, senior tu pun blah. gua pun standby balik nak selamatkan kawan-kawan gua yang dah kena tangkap.

*****

Esok pagi waktu nak pergi sekolah

"Mak, nanti duit belanja sekolah minggu ni mak masuk dalam tabung haji ye. muaiyid ada duit untuk minggu ni". gua cakap lembut selaku anak soleh.

"Ai, mana kau dapat duit belanja sekolah?". tanya mak gua heran.

"Ada simpan dulu-dulu. jadi muaiyid guna lah. belanja yang akan datang boleh simpan terus kat tabung hajikan". jawab gua bangga.

"Bagus-bagus. macam nilah baru bijak". puji mak gua melambung.

7 comments:

antusabun said...

Hek eleh. Rasuah. Kecik2 dah makan duit haram..

an2blur said...

wo! rasuah!

semoga org yg jadi polis mase kecik tu, sekarang ni x jadi polis betul.

hehe.

xoxoc said...

duit rasuah 2 agknye beli rokk la kn?haha

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru said...

gile...gurau je bro! hahahha

langkasuke said...

antusabun,
mase tu tak tahu hukum lagi..

an2blur,
budak tu dah jd ustaz dah hahaha..

xoxox,
hahahaha..

koi,
gile nak tumbuk lu..

FdausAmad said...

rasuah jadah..tuh nama dia belanja kawan kawan..

langkasuke said...

fdausamad,
gua setuju dengan lu....