10 July 2009

Kerja Gila # 2

Kepala otak gua ligat memikirkan cara untuk atasi masalah gila ni. gua ingat kalau pemimpin tertinggi dunia sekali pun dapat masalah gua ni mahu pitam dibuatnya. gila berat masalah yang menimpa gua ni. tengah-tengah pikir sambil garu-garu kepala, gua teringat kawan gua ada sorang lagi tak balik negeri sembilan. mungkin sedang usya mek-mek kelantan kat sana. tu pun boleh dikategorikan kerja gila jugak tu. lantas gua auto dial nombor dia.

"Hello dam, ko kek mano skang?". gua tanya dengan harapan jawapannya dia masih di kelantan.

"Den kek umah la. kat jemapoh". adam jawab serius.

"Cilakak. ok takpo-takpo". gua maki sepam seraya mematikan perbualan.

Gua kembali buntu. mati gua camni. jam dah menunjukkan pukul 10 tepat. masa berjalan begitu pantas. kalaulah ada doraemon, tetiba gua berangan yang gua ni nobita. dalam duk angan-angan gua tu gua dapat satu idea gila. gua start motor pecut pergi seremban pulak. tujuan gua nak ke bank islam. nak usya dalam bank gua ada berapa sen. sambil-sambil bawak motor gua usya jugak kiri kanan dengan kereta-kereta yang lalu. mana tahu kot-kot sepupu sepapat gua ada yang merayau tengah-tengah malam ni. mampos gua kalau kantoi. dahla warna motor gua ni satu je ada kat seremban. nilah bahayanya kalau motor warna pelik-pelik.

Sampai-sampai je depan bank gua loncat dari motor ala-ala macam cerita orang putih. peh, macam antonio banderas pulak gua rasa masa tu. terus keluar kad bank pergi mesin ATM. gua masuk kad bank, tekan no pin, tekan button baki, gua tunggu dia loding. cantik!! baki gua ada dalam seratus malaysia. dalam beg duit ada dalam 50. cukupla kot kata gua dalam hati. gua kasi keluar semua duit, ambil resit ngan kad bank terus cabut pergi rumah kawan gua. rumah kawan gua yang ni memang tempat port ala-ala kongsi gelap. gua kena bagi tahu pengerusi kongsi gelap gua dulu sebelum membuat kerja gila ni. manala tahu ada sumbangan dari pihak atasan.

Sampai depan rumah kawan gua, gua tengok bebudak yang sebaya dengan gua tengah lepak-lepak sambil main gitar. gua senyum meleret. bukak helmet, mati enjin motor kemudian kasi tupang. kang tak tupang jatuh pulak bini gua ni.

"Long, esok kau keje tak?". gua tanya sambil jerit-jerit. ahli kongsi gelap ni bukan dengar pun kalau gua cakap slow-slow.

"Keje la, kau ingat aku pemalas ke. apsal?". along jawab suara serak-serak. gua ingat suara dia hilang lepas tarik lagu amy search tadi.

"Camni, aku nak pegi kelantan ni. kau nak ikut tak?. semua aku support. ade masalah sikit la. kang aku citer time jalan. tapi naik motor kau la. moto aku kau paham-pahamla. minyak macam air". gua terang panjang lebar.

"Aku takde hal. tapi keje aku macam mana?. potong gaji kang". along tanya gua balik.

"Alah, kau mcm tak biase plak. beli mc la. nanti aku bayar". gua balas dengan cadangan bernas.

"Cantik. ko pegi umah botak, ambik tiub, pam ngan spare part bukak tayar. kang ko datang sini balik, aku siap jap". along bingkas bangun meninggalkan geng-geng kongsi gelap yang lain yang sedang melalak.

Gua tak buang masa. masa tu kan emas. gua pecut pergi rumah botak angkat barang-barang yang telah diberi arahan kepada gua. gua mula melihat cahaya-cahaya harapan yang telah along berikan kepada gua. terharu gua dapat kawan macam dia. nasib baik tak menangis je atas motor. lepas semua dah siap packing, gua gerak pegi standby depan rumah along. masa tu gua dah siap-siap pakai glove bell, kasut boot red wing dengan jeket kulit. nak jalan jauh keselamatan kena diutamakan. sambil-sambil tunggu along, mak along sapa gua.

"Kau nak pegi mana yid?. along cakap nak pegi kelantan. betul ke?". tanya mak along kompius.

"Haah pegi kelantan. ada masalah sikit la cik". gua ngaku malas nak menipu lagi.

"Nanti beli keropok lekor ek". adik-adik along jerit dari dalam rumah.

"Dah dah. jangan ngada-ngada. kat pasar malam belambak. beli kat sini je". along keluar gaya mat rempit sejati.

Gua senyum je adik-adik along kena marah. selamat sen gua dari kena beli keropok lekor. budak-budak ni tahu nak 'pow' gua je. bukan paham masalah gua.

"Long, moto aku nak letak mane? port umah ko bahaya la. buatnye abang aku lalu masak beb". gua tanya cemas-cemas.

"Pegi hantar rumah amad. ko gerak dulu. kang aku sampai sana". along bagi cadangan.

Laju gua terima arahan dari along menuju rumah amad. harapan gua amad sporting kasi gua park bini gua kat rumah dia. sampai depan rumah amad, gua tengok amad sedang mengelap motor kepunyaannya di depan rumah. lepas menerangkan situasi dan tujuan gua datang. amad accept gua punya cadangan. katanya member-member punya pasal dia sanggup tolong. sekali lagi gua hampir menitiskan air mata. memang payah jumpa kawan-kawan yang baik ni. bisik gua dalam hati.

Lepas 5 minit, along sampai depan rumah amad. gua dengan along salam amad satu kali dan mintak dia doakan perjalanan gua selamat. sebelum gua bertolak, amad meninggalkan pesan kat gua dan along.

"Baik-baik jalan wei. korang bukan nak pergi mambau. ni nak pegi kelantan. kerja gila ni. naik motor plak tu. pepehal msg la ye". amad pesan menikam jiwa raga gua.



bersambung...........................

13 comments:

kataku said...

alaaa, bersambung pulak..
xsaba nak tau neh~

eh, lupe bg salam tumpang baca, salam.. :)

Anonymous said...

aku rase mase ni ak ade kot
smpai seremban je gaduh kowank due kn
msg2 gaduh cz letih cm bgg jer
hahahaha
selamat al ramizah wat xtau jer

sambalgesekanaknogori said...

alahai...apo lak sambung ni...bajet TV3 ke?drama sikit iklan, nyanyi sikit iklan, macam telenovela venezuela la pulak.

an2blur said...

saspen betul.
bersambung pulak.
pape tah.

Miss Izah Mohamed said...

mak aih.. jauh tu nk p klate nek moto.. watpe kot?? cam urgent sgt nampknye.. hahaha

sambung cepat2 skit cite ni.. xsyok laa bace sekerat2.. aha

langkasuke said...

kataku,
wslam.. sila2, jemput datang selalu..

anonymous,
memandai je lu ni..

sambalgesekanaknogori,
sabar2..

an2blur,
harap bersabar..

miss izah,
aduyai..

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru said...

kerja gile..naik ar kereta appi ke,boleh gak tido selelap dua..

Miss Izah Mohamed said...

aduyai je yg mampu ckp?? wakakaka
xpe,sy tunggu 4 d next entry okeh..
waaa xsabau nk tau bakpo laa dio ni g klate nek moto.. hahaa

lydiarayyan said...

uuu...bersambung~~

FdausAmad said...

gua nak ajak lu naik moto panjat Kinabalu ada brani?

langkasuke said...

koi,
naik keretapi lambat...

missizah,
kene bc yg no2 br tahu..

lydiarayyan,
kene tunggu...

fdausamad,
berani!!

xoxoc said...

nk g beli madu n ambk kunci pajero blik ke bang?..haha

antusabun said...

"Long, moto aku nak letak mane? port umah ko bahaya la. buatnye abang aku lalu masak beb". gua tanya cemas-cemas.

takut gak lu ngan gua ye?