4 June 2009

Gua bukan sengaja beb


gambar ini sekadar gambaran sebelum lu baca entry di bawah


Ini cerita 9 tahun sudah, masa tu abang gua eksiden motor yang boleh diketogorikan parah. gua dapat tahu pun masa tu gua kat asrama. oleh kerana keadaan abang gua parah ala-ala stabil, jadi pihak sekolah tak bagi gua cuti balik. katanya mati dengan nazak je baru dibenarkan. ntah mende pun gua tak tahu. memang pihak pentadbiran dengki dengan gua. lebih-lebih lagi warden tua tu. ntah apa nama dia pun gua dah tak ingat. dulu rumah gua buat kenduri pun camni jugak. alasannya tak payah susah-susah balik. sedara mara lain boleh tolong. takda gua pun kenduri tu boleh jalan. macam cilakak gua rasa masa tu. terpaksa gua pulangkan balik duit kengkawan gua yang tempah stok rokok.


Cukup akhir bulan gua cabut balik rumah. sekolah bagi gua cuti 2 hari dengan pelajar-pelajar lain. lu paham sendiri sebab apa. sampai rumah gua campak beg tukar baju cargas pegi hospital. tak sabar nak tengok abang gua apa rupa. bila sampai hospital mata gua tak boleh kelip. terkedu gua sekejap. memang gua sedih kemain tengok abang gua terlantar kat hospital dengan kaki tergantung. masa tu baru lepas operate masuk besi kat kaki dia. muka pun ada rabak-rabak. memang keja apa pun tak boleh buat. semua kena orang tolong. makan minum, pakai baju, sampai tahap nak 'melepas' pun atas katil je guna bekas yang bentuk mangkuk tandas tu. memang seksa gua tengok cakap lu. main istinjak je asal boleh.


Oleh sebab gua cuti, mak gua apply jaga abang gua waktu tu. gua cuba tolak. bagi alasan keja sekolah gua banyak. tapi tak jalan. alasan gua ada kenduri rumah kawan pun mak gua suruh kenselkan. nak suruh jugak duduk hospital. sia-sia cuti gua 2 hari. apa best tidur kat hospital. makan tak sedap, tidur atas kerusi malas warna-warni je. nak hisap rokok pulak susah, nurse kat wad tu pun dah tua-tua. tak selera gua nak pandang. semua status makcik. jenis kalau gua panggil akak kembang tak memasal. nurse praktikal yang lawa-lawa dah takda kut gamaknya. gua nak borak dengan sapa nanti. sohih-sohih gua nganga sorang-sorang.


Jam dah pukul 7. bermakna waktu melawat pun automatik tamat. pakcik guard kat bawah pun dah naik bising suruh pelawat-pelawat balik. mak ayah gua semua kena balik. hati gua mula rasa tak sedap. adik gua dah ejek-ejek tunjuk isyarat padan muka kat gua. pastu lari belakang mak gua. cilakak, mana aci. kalau tidak maunya gua tapak muka dia. lepas salam semua, dia orang terus blah. abang gua dah tersengeh jahat menandakan gua bakal jadi hamba dia lepas ni. takda mood gua nak layan. tiba-tiba ada mamat cuit gua,


"Dik, boleh abang mintak tolong sikit?". mamat tu memulakan bicara.

"Nak mintak tolong ape". gua tanya sambil cekak pinggang.

"Abang kena balik sekarang. adik tolong tengok-tengokkan adik abang boleh?. katil dia yang kat sebelah katil abang adik tu. abang tak dapat nak jaga dia. ada hal penting kat rumah malam ni." terang mamat tu sungguh-sungguh.


Gua usya budak kat sebelah katil abang gua. keadaan dia macam abang gua jugak. tapi teruk dia lagi. kaki dua-dua tergantung siap cucuk-cucuk dengan besi. bala apa pulak yang datang ni?. gua nak jaga abang gua pun dah sepah-sepah alasan gua buat. ini pulak nak kena tambah lagi sorang. gua tengok budak tu siap buat muka sweet lagi. apa dia ingat gua ni awek dia nak tunjuk muka camtu. agak lama berbincang, akhirnya gua setuju. lepas ucap tima kasih dengan usap-usap rambut gua semua. mamat tu turus blah. itu jam gua tengok abang gua dengan budak tu pandang gua sambil sengeh sama-sama. masak gua hari ni jadi pencacai, gua berkira-kira dalam hati.


Lepas je makan malam, gua layan tv dengan makcik-makcik nurse. ada jugak pesakit-pesakit lain layan sama. nak borak dengan abang gua tak berapa nak masuk. budak sebelah katil dia tu lagi la. senyap je tak cakap pape. dengar suara pun time dia mintak tolong. lain takda. lepas habis layan dunia jam 10, gua balik ke tempat gua. bila sampai gua tengok dua-dua dah tido. senyuman mula terukir kat bibir. selesai keja gua setakat hari ni. gua angkat satu kerusi malas letak tengah-tengah antara katil abang gua dengan katil budak tu. pastu tarik kat tempat letak tangan tu kasi turun sikit. senang gua nak tido dalam keadaan berbaring. penat punya pasal jadi babysitters hari tu terus gua lena.


*******


"Kenapa tak panggil nurse yang bertugas?. penjaga kamu mana?. dah tahu keadaan macam ni penjaga mesti ada. sekarang siapa nak cuci najis kamu ni. habis katil ni kamu kerjakan". tengking makcik nurse kat budak sebelah katil abang gua.


Gua bangun pelan-pelan, pura-pura buat pegi tandas amik wudu' nak solat subuh.

4 comments:

antusabun said...

asib baik. ingatkan aku tadi...

an2blur said...

mesti abang budak tu dah bajet adik dia dijaga rapi.

eh hospital seremban ke?

hospital berantu tu.
sesak gila.
haha

Basuh Baju said...

lu buat la muka masjid depan nurse tu drpd pura2 amek wudhu'..haha

langkasuke said...

antusabun,
nanti jadi isu pulak kalau orang tu kau haha..


an2blur,
lepas kejadian tu terus balik. tak jumpe pun mamat tu. kejadian berlaku di hospital seremban..


basuh baju,
nasib baik pura2 amik wudu', kalau pegi basuh baju camne??