10 October 2009

Carik Carik Bulu Ayam, Lama Lama Bercantum Jua

abang gua masa kecik kecik

Zaman gua kecik kecik dulu, rumah siapa ada internet memang dah dikira advance, luas pengetahuan, berdaya saing dengan masyarakat luar dan berwawasan. tak kira keluarga papa kedana ke atau kaya raya. yang penting teknologi terkini dah meresap dalam saluran wayar talipon rumah. masa tu slogan satu rumah satu komputer mana wujud lagi. gomen lambat pick up lagi masa tu. sekarang pun lambat jugak .

Satu hari abah gua isytihar nak pasang line internet kat rumah. gua masa tu mula hilang arah. mula bayang macam macam yang senonoh dan yang kurang senonoh. benda alah borak borak dengan makwe makwe tanpa melihat wajah muncul satu persatu. nak hantar kad raya pakai email pun ada. mana boleh tahan nganga telan air liur dengar sembang sampah kawan kawan. kemodenan gua tercabar. setakat gua terer lumba lari dan main galah panjang masih belum cukup untuk gua jadi ketua kongsi gelap. sedikit sebanyak internet ni dapat membantu gua dalam pemilihan akan datang.

Hari yang dinantikan muncul. gua dengan abang gua dah tak sabar sabar tunggu orang telekom sampai rumah. masing masing berebut duduk depan komputer. apa nak buat benda ada satu. nak kena kongsi sampai 6 orang adik beradik. tu tak campur mak ayah gua lagi. kuasa pemerintahan rimba terpaksa digunakan. siapa kuat dapat pakai dulu. dan macam biasa gua mengalah sebab abang gua dah tarik muka masam macam budak budak.

Selesai orang telekom pasang, abang gua dah stanby depan komputer. tekan sana tekan sini, godek sana godek sini, picit sana picit sini tapi tak dapat bukak jugak internet explorer. gua duduk kerusi belakang sengih sengeh. ingat cekap sangat kata gua dalam hati. bila dah give up, baru abang gua tanya kat abah gua.

"Bah, nape tak boleh bukak internet ni?. dari tadi tak dapat dapat".

Abah gua yang dari tadi duduk perati anak anak dia macam tak pernah jumpa menatang internet bangun menuju ke arah gua dan abang gua.

"Memang la tak boleh bukak. dah kau tak connect lagi. haih..". keluh abah gua

Gua tahan gelak kat belakang. sangkaan gua yang abang gua power serba serbi pasal komputer dengan internet meleset sama sekali. penat gua jaja nama dia kat kawan kawan gua. nasib baik tak kantoi.

"Ni siap kena ada password lagi ni. apa password dia bah?". abang gua tanya lagi.

"101080" ringkas jawapannya.

"Macam pernah dengar je nombor tu". ngomel abang gua.

"Memangla pernah dengar. tu tarikh lahir kau. sebab aku sayang kau la aku letak password camtu". terang abah gua.

Gua tengok keadaan abang gua dah tak tentu arah bila abah gua cakap camtu. pantang orang sayang. pelan pelan gua bangun masuk bilik. dasar yang abah gua gunakan sama sekali gua tak dapat terima.

*****

nota: gua wish birthday lu dalam blog beb. kira gua sayang kat lu ni. jangan lupa RX7 gua bila lu dah kaya nanti.

7 comments:

relevan said...

Kira lu sporting lah sama lu punya abg..gua tak ada abg..sbb gua yg sulung..adik2 gua sekeh2 jer..

zetty said...

sedihyerr...dipinggirkan...hahaha..
nk wat cmnerr...biaselaa abg mesti dpt lebih...sbg adik kena laa mngalah...hehehe...
nk wish jgk kat abg hang...
selamat ulang tahun...semoga pnjang umur...dimurahkann rezeki...dan berbahagia selalu...
hehehe

mazru(9m2mzr) said...

ala kesian pulak gua kat lu...

gua pun yg sulung gak,adik-adik gua,gua suh ketuk ketampii dgn lari keliling padang je..

FdausAmad said...

lu pantang dengar nama gadis comel ye.

Ok nnti gua tanya kalau zadora sudi tolong lu.

antusabun said...

sembang konek la lu... pg hapal matan tu..

LATS said...

DISEBAB KN KO DA CTE SAL ABG KO AK POWN NK WISH R KAT ABG LU YG GUA XBRAPE KNL HUHUHUHU...

xoxoc said...

syahdu beb..haha