17 August 2009

Kerja Gila # 4

Jalan cantik tapi keliling hutan. peh, menangkap.

Perlahan lahan along bukak visor. dengan mata merah menyala, ditambah pula sinaran lampu jalan berwarna kuning. wajah along cukup tak mengerikan. macam nak lempang je gua rasa.

"Nasib baik kau jerit tadi. boleh terlelap pulak. ngantuk gile weh!!". suara along tenggelam timbul.

"Babila. dah dah, kau duduk belakang. bak sini sarung tangan tu, biar aku bawak lak. kalau eksiden tadi, memang aku terajang kau".

Dengan lafaz syukur tak terhingga ke hadrat Ilahi, gua meneruskan perjalanan semula.

***
Jasad gua dan along dah melepasi pekan Raub. bermakna tinggal pekan lipis je lagi sebelum gua sampai sempadan pahang-kelantan. along kat belakang dah lena diulit mimpi. bahu gua mula terasa berat. kenapa mesti letak kepala kat bahu gua?. ini kalau gua tolak sikit ni memang bersepai jatuh kat jalan ni. nasib baik gua tak sejahat tu.

Detik detik yang gua lalui juga bertambah bosan. lepas sebatang, sebatang rokok gua cucuh. yang paling gua tak tahan dengan along. gua berhenti nak cucuh rokok pun dia boleh steady je sandar kepala kat bahu gua. memang nak kena tendang. dah la gua sorang sorang layan perasaan atas motor tanpa peneman. suara pun takda nak nyanyi nyanyi lagi. apa gila gua nak main tegur tegur benda tepi jalan. salah tegur mendapat gua nanti. gua bukan along singai beb.

Sampai pekan lipis gua singgah satu Petonas. saja gua tak kejut along yang sedang enak melayan mimpi sambil letak kepala kat bahu gua. pelan pelan gua tarik badan pegi ke arah kiri sikit kasi kepala dia jatuh mengejut.

"Babila wei. potong stim betul. aku ngantuk ni". along marah sambil pejam mata.

"Ahh, banyak kau punye stim. dah sampai lipis dah ni. pi basuh muka tu. lepas ni kau bawak pulak". gua bagi arahan sambil tahan gelak ngan pekerja Petronas.

"Malas. aku nak tido ni".

Lepas 15 minit rehat dan bertengkar ngan along siapa punya turn nak kena bawak motor, akhirnya gua beralah jugak. ini pun untuk keselamatan bersama. kerajaan tak bagi memandu waktu mengantuk. jadi gua terpaksa akur dengan saranan tersebut. lagipun gua taknak pisang berbuah dua kali.

***
Ketibaan gua di stesyen minyak Shell Gua Musang disambut dengan senyuman oleh pekerjanya. gua syak gua dan along pelanggan yang pertama. malas gua nak main senyum senyum dengan orang pagi pagi buta ni. kalau makwe mungkin gua akan pertimbangkan. kepala gua still tengah kusut sebab masa perjalanan yang wajib gua tempuh untuk sampai ke PCB lebih kurang 5 ke 6 jam lagi. jadi gua kena serius sentiasa. no senyum senyum.

Dari Gua Musang nak ke Kuala Krai jalan paling tak best. keliling hutan pekat. lampu jalan jangan ditanya. memang takkan ada. kena pulak waktu dah subuh. kanak kanak berseragam putih kelihatan ditepi tepi jalan. gua terpaksa merendahan meter kelajuan akibat motor motor yang gua syak takda road tax memenuhi jalan raya. ada yang menghantar anak anak ke sekolah, dan mungkin juga ke kebun barangkali. yang buat gua marah kenapa tak nak pasang lampu kat motor?. gua tahu la motor kampung sekali pun. tapi lu dah menyusahkan pengguna pengguna seperti gua yang mahu mengejar masa. kalau gua langgar lu macam mana?.

Embun embun pulak turun dengan menggila. kejap kejap gua lap visor motor dengan sarung tangan. kejap kejap lap dengan sweater. macam tengah hujan pun ada. along kat belakang still macam cilaka. keadaan macam orang tengah berzikir tersengguk sengguk tahan kepala dari sandar kat bahu gua. paling tak tahan tengah sedap sedap gua bawak dia boleh berdiri kat belakang sambil nganga mulut. katanya dahaga nak minum air embun. perangai macam setan.

Dekat dekat nak habis subuh gua singgah satu masjid. kewajipan seorang muslim wajib diutamakan. niat hati lepas solat boleh pekena nasi lemak sekali. itu pun kena tengok harga jugak. kejap lagi tak lepas nak beli madu dengan duit minyak balik apa cerita?. duit bajet ngam ngam je ni. dan macam biasa along mesti mintak bukan bukan. selera taknak kalah. rokok dunhill dah bagi pun nak makan nasi lemak sambal sotong lagi. sekali lagi gua jugak kena beralah makan roti canai je. haram...

***
Nak sampai PCB gua pulas minyak motor kasi laju. harapan hanya satu. cepat sampai dan gua boleh terus tido sejam dua. kelopak mata dah mula jadi kecik. tekak dan lidah pun rasa lain macam. nak hisap rokok kena pikir dua kali. kelat kelat je gua rasa. jenis tak cukup tidor, perut lapar paksa hisap rokok. memang boleh buat gaduh rasa rokok time tu.

Sampai depan rumah sewa, gua senyum puas. tak sia sia gua susah payah bersengkang mata bawak motor ngantuk ngantuk, sampai jua akhirnya. gua langgar satu kali pintu rumah sewa gua kasi terbukak sikit. terus masuk parking motor dalam rumah. pintu ni pun satu. mana mahu tuan rumah nak baiki. tolak camtu je terus terbukak. mentang mentang sewa rumah murah. kebajikan ahli sewa langsung tak dipedulik. kasut bola gua pun boleh kene rembat. nasib baik gua tak pegi ngadu kat persatuan pengguna. kalau tak, nahas kakak tuan rumah tu kena saman.

Gua turun motor pelan pelan menuju ke arah rak kasut. gua punya kebas satu badan masa tu jangan cakap. macam orang cacat gua jalan. sampai depan rak, satu satu kasut mula gua selongkar.

"Sial!!, kunci rumah takda pulak kat kasut kasut ni. takkan pencurik curi kunci rumah kot?".

"Kau jangan macam macam. jauh jalan ni. tipon la kawan kau tanya. mana tahu dia letak tempat lain ke". along dah mula segar bila dengar kunci rumah takda.

"Jap, aku try call kawan aku dulu".

Gua auto dial nombor housmate gua seraya membuka helmet. apa gila gua nak talipon orang selit hanpon dalam helmet. tak gagah perkasa langsung kalau orang tengok. dah la pakai hanpon cakap kat tepi. lagi tak masuk akal kalau gua selit. along singai pun tak buat keje macam tu.

"Wei un, sape budak terakhir kuar rumah ni?. kunci takde pun kat rak kasut ni". tanya gua pantas.

"Hang ni jerit jerit pehal?. bagi salam la dulu kot ye pun. aku last skali balik. kunci aku bagi kat kak mah. pi la mintak kat dia. awat hang tanya?".

"Ok2. aku takde mase nak explain. lain kali aku bagi tahu na. assalamualaikum tuan sheikh". terus gua matikan talian.

"Kau tunggu kat sini jap. aku nak pegi amik kunci kat umah depan tu".

Gua start motor balik pecut pegi rumah kak mah. gua doa dalam hati janganla tuhan bagi ujian yang berat kat hambanya yang dhoif ni. mintak mintak kak mah ada kat rumah. tak sanggup dah gua nak tanggung beban ni lagi.

Sampai depan rumah kak mah, hati gua hancur berkecai. segala nama tingkap dan pintu tertutup rapat. takda tanda tanda rumah tu sedang didiami. terjelupuk kejap gua kat handle motor mengenangkan nasib yang bakal menimpa gua.

"AGGGGRRRRRHHHHHHHHHH". gua jerit dalam hati.

bersambung..

8 comments:

Laturb_lady said...

rekaan or reality cerita2 ni...
byk betul cabarannyer...
mcm dlm layar mutiara la pulak...

Roslizan B.Mohd Yusof (e-jan) said...

bilo nak abih ni.....
leh buat novel....

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

dah eksiden, leh plak nak sepak orang eh?

banyak betol bersambung..saspen je..

langkasuke said...

laturb_lady,
ini betul2 ni..

ejan,
lu support gua buat novel boleh?..

naddy,
marah punya pasal gua sepak je..

mazru(9m2mzr) said...

dugaan tul eh..sabo je la yek,hehehe..nt gua post tepekan tu k

ape gile lu tak bgtau gua lu dah post entry suspen tanpa penyudah ni?

heheh

mazru(9m2mzr) said...

oit lupe nak tanye lu..brp ari lu gagahkan semangat nak siapkan entry best ni?

xoxoc said...

haha...sengal punye olang

sambalgesekanaknogori said...

umang aii..mencabarnye citer...